Bebeğimin Odasını Ne zaman Ayırmalıyım?

Bebeğimin odasını ne zaman ayırmalıyım?

AŞAMA AŞAMA OLMALI

1 yaşından sonra yatakları ayırmanız daha zor olabilir. Ebeveynlerin bu durumla ilgili olarak bir dirençle karşılaşma ihtimali çok yüksektir. Ağlama, uyumama, kalkıp anne babanın yanına gelme, anne babanın çocuğun yanında sızması gibi pek çok kriz durumuyla karşılaşabilirler. Krizden geri dönüşün kademeli olmasında yarar vardır. Uyuyana kadar yanında kalmak, yanında oturmak, yatağına kadar eşlik etmek, hafta sonu bir gün birlikte yatmak gibi birkaç haftaya yayılan aşamalı bir geçiş iyi olabilir. Aşamalar arasında geçişlerin net olması ve çocuğunuzun geçişi fark etmesini sağlamak önemlidir.

ÇOCUĞA BİLGİ VERİN

Uyku rutininde yaşanacak değişikliklerle ilgili önceden mutlaka çocuğa bilgi verilmesi gerekiyor.

Çocuğunuzla bu durumu erken dönemde çözmediyseniz artık bu durum tek başınıza alabileceğiniz bir karar olmaktan çıkacaktır. Çocuğunuz kendi yatağında uyuyup uyandığında anne-baba olarak ne kadar mutlu olduğunuzu çocuğunuza gösterin, günün eğlence, oyun, yemek, vb. zamanları olduğunu, gecenin ise uyku ve dinlenme zamanı olduğunu çocuğunuza anlatın. Onun kendi yatağında uyumakla ilgili her adımını övgüyle güçlendirin.

BAĞIMLI KİŞİLİK GELİŞEBİLİR

Çocuğun yatak alışkanlığını değiştirmeye çalışırken en önemli şeyin tutarlı olmaktır. Tutarlı davranırsanız 1 ay gibi bir sürede çocuğunuz kendi yatağında güvenli bir şekilde uyumaya başlayacaktır. Anne babanın aynı noktada olması ve yatak meselesinden dolayı gerilip farklı davranmaması bu konudaki en önemli noktalardan biridir. Bir düzen belirleyip onu uygulamaya devam etmek çok önemlidir. Çocuk, anne-babanın yatağına geldiğinde, odasına geri götürülmeli ve o uyuyana kadar başında durup sonra ebeveynler tekrar yataklarına dönmelidir. Anne-babaları ile aynı yatakta yatan çocuklarda, bağımlı kişilik yapısı gelişmesi mümkündür. Çocukları bu durumda anne-babaları olmadan, kendi başlarına bir yaşam kuramıyorlar ve okula alışmaları da oldukça uzun zaman alabiliyor.

UZMAN DESTEĞİ ALIN

Yatak ayırma sürecini en çok zorlaştıran durumun ise, anne babaların yatak ayırmaya hazır olamamasıdır. Eğer siz hazır değilseniz ve çocuğunuzun yatağını zamanında ayırmadıysanız büyük bir ihtimalle sizi uykusuz geceler bekliyor olacaktır. Çocuğunuz kendi odasında uyumak yerine sizinle uyumak istiyorsa, bunun altında bir stres kaynağı olabilir. Bu durumda bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin. Aksi halde odaları ayırma çabaları sonuç vermeyebilir. Bu süreç çocuk için de daha travmatik olabilir. Bu durumda size ve çocuğunuza en uygun yöntemi bir uzman desteği alarak bulmaya çalışmalısınız.

Cevap bırakın

Your email address will not be published.